Artykuł jest skierowany głównie do pań, choć znam też mężczyzn, którzy próbowali odchudzać się, stosując drakońskie restrykcje kaloryczne. Od niepamiętnych czasów panie szukają mitycznej pigułki odchudzającej, kolejnej, nowej, lepszej diety - kapuścianej, bazującej na sokach, bazującej na oddzielaniu węglowodanów i tłuszczy, białkowej, [...]
[...] patelnia, to ciężka patelnia. Lekkie patelnie zazwyczaj mają dużo cieńsze dno oraz ścianki, co spowodować może liczne odkształcenia. Grubość dna – jest bardzo istotna dla dobrego oddawania ciepła oraz równomiernego nagrzewania się. Im dno naszej patelni jest grubsze, tym potrawy powinny mniej przywierać. Głębokość – w zależności, do czego [...]
[...] w diecie. Zwiększając ich podaż warto stosować zdrowe tłuszcze (oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy, awokado, orzechy, migdały itd.), a nie traktować, jako źródło dobrego tłuszczu, oleju z frytek z McDonald’s czy roztopionego sera na pizzy. Referencje: https://www.cdc.gov/obesity/data/adult.html Shichun Du, Jie Jin, Wenjun Fang, and [...]
Okres Świąt Bożego Narodzenia jest czasem specjalnym. Czasem przepełnionym radością, czasem obcowania z rodziną, czasem wytchnienia. Jednak za rogiem czekają niebezpieczeństwa. Niebezpieczeństwa zarówno dla sylwetki, jak i zdrowia… A jeśli, o czym wspomniałem w punkcie dotyczącym treningu, jesteś daleko od tej granicy, dodatkowy sen pomoże w [...]
Dieta wegańska jest coraz popularniejsza. Wiele restauracji oferuje dania dla wegan, w sklepach znajdziemy dedykowane działy, a w Internecie mnóstwo inspiracji kulinarnych. Mimo to niektórzy nadal uważają, że "wegański" to skrót od "wegetariański" albo że bycie weganinem oznacza jedzenie tylko sałatek. Warto by było wyjaśnić niektóre kwestie. [...]
[...] wywoływać choroby (np. ryby skażone metalami ciężkimi). Antyodżywczy i rakotwórczy jest każdy rodzaj alkoholu (piwo, wino, wódka itd.). Węglowodany: czy wszystkie są równie dobre? Czy wystarczy, że będę unikał żywności fast food? Czego unikać w pokarmie „na masę”? Czy smażenie jest niekorzystne dla serca? Najlepsze źródła protein Ile mam [...]
[...] Ponieważ komosa ryżowa i amarantus zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli nieprodukowane przez człowieka, znajdujące się w tych roślinach proteiny są równie dobre jak te z mięsa, twarogu, jaj czy odżywki białkowej. To znakomita wiadomość dla wegetarian i wegan, w przypadku których komosa ryżowa i amarantus powinny być [...]